|
|
|
|
|
Miriam Harten, tekst en illustratie
Beeldend en schrijvend kunstenaar Miriam Harten werd geboren op 11 september 1954 in Eindhoven. Ze groeide op in een gezin met een oudere zus en een jongere broer. Het was niet echt een artistiek gezin waarin ze in opgroeide, al waren alle ingrediënten voor een carrière in de kunst wel aanwezig. Er was ruimte om jezelf te kunnen zijn. Haar ouders waren zeer geinteresseerd in kunst en muziek. Haar vader, bedrijfsarts bij N.V.Philips en acupuncturist, hobbyde ijverig zonder veel talent op de blokfluit en de piano. Maar de radio stond altijd aan, en in de personeelswinkel, waar Pa vrijwel ieder weekend als vaste klant te vinden was, kocht hij de modernste apparatuur op het moment van verschijnen op de markt. Bij de familie Harten wemelde het dan ook van de radio's, cassetterecorders en ze bezaten de vierde kleuren TV ooit geproduceerd.
Schrijven
Miriam heeft altijd veel geschreven. Ze hield dagboeken bij en schreef vanaf haar achtste jaar brieven naar haar nicht JoAnn in Canada in het engels. Een correspondentie die zij tot op de dag van vandaag heeft volgehouden. Nog vrijwel wekelijks mailen zij met elkaar. Ook dit schrijven is met de tijd meegegaan.
Schoolmusical
Op de middelbare school (HBS en HAVO in Eindhoven) schreef zij een musical over een Sjeik met maar een vrouw. Hij wilde meerdere vrouwen hebben, en dus stopte hij zijn vrouw in de verdubbelingsmachine en kwam zo aan zijn gerief. Met de muzieklerares schreef zij er muziek bij. In de competitie tussen de drie eerste klassen van de HAVO werd haar klas eerste door deze musical. Het origineel is zoekgeraakt...
Buurtkrant
Als er ergens een school- buurt- of bedrijfskrant in haar omgeving was, werd ze lid van de redactie. Deze kranten bloeiden over het algemeen op door haar bijdragen. We noemen:
het Dierenjournaal ---(voor Centraal Wonen Arnhem),
Grafisch Gezien -------(voor drukkerij Presikhaaf),
Burengeruchten -------(CWA), en
De Stempel -------------(Stichting TAAK)
Meestal ging de krant ter ziele wanneer Miriam uit de redactie stapte...
Klavarskribo
Al op jonge leeftijd kreeg Miriam pianoles. Haar moeder kwam uit Slikkerveer, waar de drukkerij van Klavarskribo gestaan heeft, en zo kon het gebeuren dat zij volgens die methode een jaar les heeft gehad. Dit zeer obscure en inmiddels in onbruik geraakte schrift is nog steeds het enige wat ze goed lezen kan. Wat een spijt en ongemak heeft ze toch van die keuze ondervonden. Of je goed Swahili in Noorwegen lezen kunt, dat nut en die functie heeft het nu zo’n beetje...
Academie voor Beeldende Kunsten ‘Kunstoefening’ Arnhem
Al op jonge leeftijd kon zij goed gelijkende portretten tekenen. Het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat zij naar de kunstacademie zou gaan. Om toch nog enig uitzicht op betaald werk te krijgen koos zij na de HAVO voor de leraren opleiding M.O.Tekenen. In 1974 , op 20-jarige leeftijd, is zij in Arnhem gaan wonen, en is altijd in deze omgeving woonachtig gebleven.
Op de academie blonk zij uit vnl. als tekenaar. Het lesgeven en meer in het bijzonder de omgang met leerlingen waren een groter probleem. Toch behaalde zij haar diploma M.O.Tekenen A in 1978.
Illustraties
Na de academie volgden enige rommelige jaren waarin ze veel baantjes had, bijvoorbeeld als glazenierster, barjuffrouw in een jazzcafé, en ook heeft zij wel wat lesgeven. Miriam Harten illustreerde streekverhalen voor de Arnhemse Courant. Als het zo uitkwam beschilderde zij carnavalswagens of uithangborden voor de Schouwburg van Arnhem.
Surinaamse Zwembaden
In 1981 is ze een maand lang in Suriname geweest met als doel er te gaan wonen. Om de reis te kunnen bekostigen schilderde Miriam een serie ‘Surinaamse Zwembaden’. Voor die mooie plannen, wonen en leven in een paradijselijk oord waar iedereen Nederlands spreekt en waar het altijd lekker warm is, werd door de politieke situatie: de Decembermoorden in 1982 een stokje gestoken.
Keramiek
Maar ook andere takken van kunst trokken de aandacht. Aan het begin de jaren negentig volgde Miriam cursussen keramiek aan de Mariënburg in Arnhem, (nu Het Domein), kreeg les van Wilma Selten, Thijlbert Manche en Henk van Meurs.
Kinderboek
Miriam Harten is voornamelijk beeldend kunstenaar geweest, totdat zij in 1999 het schrijven herontdekte. Na het bijna winnen van twee verhalenwedstrijden voor "Viva" en "Liemers Lantaern" besloot Miriam het schrijven een serieuze kans te geven. Ze schreef het kinderboekje "Hendrik-Koen van Konijnevelt met een T" en bracht het in eigen beheer uit. Het verhaal over een stout jongetje dat niet naar zijn alleengaande moeder luisteren wil, is voorzien van haar eigen illustraties.
Geloofsopbouw
Een hernia, een scheiding... en na 25 jaar toch maar weer, heel voorzichtig, een voetje over de hoge kerkdrempel gezet. Zo begon in zekere zin de schrijfcarrière van Miriam Harten. Eerst nog aarzelend en onzeker, later vol overtuiging ging er na 1997 een nieuwe wereld open. Na enige jaren anoniem als kerkganger de diensten van de Samen op Weg gemeente van Westervoort gevolgd te hebben, steeg het vertrouwen in de mensen. Ze waren niet zo behoudend en twijfelden gelukkig ook wel eens in de almacht van God.
Kunst in de Kerstnachtdienst
In de kerk kon Miriam Harten haar eigenheid als kunstenaar bewaren. Ze illustreerde doop- en kerstkaarten, en een aantal Kerstnachtdiensten werden opgeluisterd met werk van haar.
2000-Rozenportretten
Rozenportretten met ds. Engelien Hulsman. Tien witte doeken met rode rozen, voorzien van verschillende portretten uit de samenleving. Een kind met een beugel, een jongere, een adolescent, een buitenlandse vrouw, een echtpaar, een wereldleider (Nelson Mandela), een geestelijk gehandicapte, mijn kind.
2001-Koningsmantels
Koningsmantels met ds. Engelien Hulsman. 5 Mantels van hoe God omschreven wordt door Jesaja: Wonderbare Raadsman, Sterke God, Eeuwige Vader, Vredevorst. Een mantel brengt al deze mantels samen: de Christusmantel, waar de komst van Christus wordt verwacht door Jesaja, worden de stoffen samengebracht in deze mantel.
2002-Zuilengalerij
Met ds. Jan van der Stouw. In de stal bij de herberg wordt Jezus geboren. Wie komt hij tegen in zijn leven? Bij vier zuilen in de kerk hangen manshoge portretten van de bevolkingsgroepen ten tijde van Christus'geboorte. De agressieve Zeloot, de behoudende Farizeese, de rijke Priester, de zich verschuilende Esseense. Voor in de kerk een kind met open handen: de onschuldige en wijze Christus, zoon van God.
2006-Engelenvliegers
Met ds. Florie van de Hoek. Zeven vliegers in de kleuren van de antependia, met een speciale betekenis. Wit en goud: Feest en vrede. Wit en zilver: Muziek en regenbogen, allesomvattend. Groen: Hoop, de hemel op aarde. Roze: Paars en wit van feest, anders zijn, eigenheid. Paars: geloof en ontvangen. Rood: passie en vuur, ontmoeting, bewogenheid. Blauw: (i.p.v. zwart, wat niet bij Kerstmis past) Inspiratie, schrijven, medium tussen hemel en aarde.
Foto's van de kunstwerken in de Kerstnachtdiensten kunt u vinden in de galerij van tekeningen.
|
|