Nederlands     English
Home
Biografie
Tekeningen
Schilderijen
Keramiek
Musicals
Contact
  Bekijk gallerij
2010 NIEUWE SCHILDERIJEN
Techniek: acryl op doek
Formaat: 50 x 50 cm, 50 x 60 cm zonder lijst

Na het uitbrengen van het musicalboek had Miriam Harten behoefte haar andere talenten weer vorm te geven. Ze begon enhousiast met schilderen en de bron lijkt nog niet uitgeput.
Een eerste serie na bijna 30 jaar van schrijven begon met de wonderbaarljke geschiedenis van de kuifkwartel. Dit onbeduidende, grijze , saaie vogeltje dat niet eens kan vliegen of mooi fluiten (piep, meer zegt het niet), inspireerde Miriam tot het schilderen van een serie van vijf. De Nederlandse kwartel kreeg een niet natuurlijke toevoeging van haar Californische neefje: een prachtige kuif. Miriam ziet de kuifkwartel als een metafoor voor de mens: saai, grijs en onbeduidend, maar ieder heeft iets bijzonders: een prachtige kuif. Wij zijn op zoek naar deze kuif, en vinden hem uiteindelijk binnen ons eigen kader: de rand van het doek.

Daarna volgden nog een serie van Klimt-madonna's: Maria met het kindje Jezus, die -nauwelijks droog! - tentoongesteld werd in de Kerstnachtdienst van de PG Westervoort en waar ds. Hiemstra een preek aan wijdde.
Schepen, opengaande gordijnen, een circuspaard; allemaal thema's die een vorm kregen in de nieuwe serie schilderijen. Kleurrijke doeken waar het plezier in schilderen en het spelen met vorm zichtbaar werden. En Paul McCartney kreeg een 'Nieuwe Jas", zoals in feite alle popmuziek gezien kan worden als een remake van The Beatles.

SURINAAMSE ZWEMBADEN
Techniek: acryl op spaanplaat
Formaat: meestal 60 x 65 cm in groene lijst.

De serie Surinaamse Zwembaden werd gemaakt in 1980 en 1981, uit een verlangen naar de zon en de natuur van de tropen. Miriam Harten wilde d.m.v. het exposeren en verkopen van deze serie geld verdienen om een reis naar Suriname te bekostigen, maar zover is het nooit gekomen. De schilderijen zijn nog steeds in haar bezit, en ook de vestiging in Suriname werd nooit werkelijkheid. Miriam bezocht Suriname wel in 1981, destijds een paradijselijk oord: altijd lekker warm en iedereen spreekt Nederlands. Maar een definitieve vestiging daar werd onmogelijk na de decembermoorden van 1982.

De serie werd enige malen geexposeerd:
1981: in de Bijenkorf van Arnhem, in het Minitheater
1982: in muziekcentrum Vredenburg te Utrecht
1983-1991 in diverse cafés in Arnhem en Wageningen
1996: in zwembad (!) de Pals in Westervoort, waar ze anderhalf jaar lang op de tegeltjes naast het water hingen, en rond Kerstmis voorzien werden van hulsttakjes en ballen. En toen met Pasen versierd met plastic eieren... Dat moest maar de laatste keer zijn, zo leek het.
Maar toch...

Tweede jeugd
Een van de kleinste schilderijen, Sprong in het Diepe uit 1981 heeft een tweede leven gekregen als omslag en logo voor de musical OERSPRONG, een musical van de hand van Miriam Harten naar het bijbelboek Ruth (zie musicals).
......