Nederlands     English
Home
Biografie
Tekeningen
Schilderijen
Keramiek
Musicals
Contact
 
VIER MUSICALS EN EEN OPERA
Miriam Harten heeft VIER musicals geschreven, en er een bewerkt. Ook heeft zij een opera geschreven. Alle musicals zijn op muziek van Marius de Boer.

2002: JONA, DE WALVIS EN DE BOMEN, musical naar het bijbelboek Jona. Met veel succes uitgevoerd door verscheidene kerkelijke gemeenten. Een musical vol humor en verrassende wendingen. Het werk is inmiddels ook in het frans vertaald.

2003: Een bewerking van STER ESTER PESTER POER van Jan van der Stouw, musical naar het bijbelboek Ester. Uitgevoerd met gemeenten in Westervoort en Ruurlo.

2004: OERSPRONG, musical naar het bijbelboek Ruth. Uitgevoerd met CEPW in Westervoort

2006: DANIEL EN SUSANNA, opera naar Danielverhalen uit de bijbel. Muziek: G.F. Handel en Marius de Boer. Nog niet uitgevoerd, geschikt voor opera- en operettegezelschapen.

2007: TOBIT, het goud van de blinde, musical met muziek van Johannes
Brahms en Marius de Boer. Uitgevoerd in Duiven door Tobitteam, met 30 jongeren in 2008 in Duiven

2009: SALOMO! musical met futuristisch spiegelverhaal op muziek van Marius de Boer. Nog niet uitgevoerd. De musical is binnenkort verkrijgbaar bij De Toneelcentrale te Abbekerk, (googlet u vooral, en bel anders)

Kijk in de galerij van tekeningen op deze site.

2002 Jona, de walvis en de bomen
De eerste musical die Miriam Harten geschreven heeft, volgt nauwgezet het verhaal van het bijbelboek Jona. In het spiegelverhaal zijn dominee Sjon Waterkant en zijn dochter Suzy op weg naar een raadsvergadering, waar beslist zal worden over het lot van de lindebomen naast de kerk. Een musical vol verrassende wendingen en humoristische teksten, waarbij bijbelverhaal en heden door elkaar heen lopen.

Church Events Productions Westervoort
Met (destijds) haar buurman Marius de Boer schreef Miriam Harten de muziek. "Jona" werd in april 2003 voor het eerst uitgevoerd op de planken van de Samen Op Weg-gemeente van Westervoort. (nu PGWestervoort) De groep noemde zich Church Events Productions Westervoort (CEPW), maar is inmiddels ter ziele. Dat waren nog eens tijden.
Het werd een doorslaand succes en "Jona" inspireerde de dominee, ds. Jan van der Stouw tot het schrijven van "Ster Ester Pester Poer", de musical die CEPW een jaar na "Jona" op de planken bracht.

2003 Bewerking Ester
In 2003 schreef Miriam een bewerking van Ster Ester Pester Poer en bracht het stuk uit bij de Nederlandse Vereniging voor Amateurtheater te Den Haag. Adres gegevens: zie contact.

2004 OERSPRONG
Musical naar het bijbelboek Ruth

Ruth, een Moabitische vrouw, verliest haar man. Haar schoonmoeder Naomi verliest haar man en twee zonen en besluit terug te keren naar haar geboortestad Betlehem. Ruth verlaat haar familie en reist met Naomi mee. ‘Jouw God is mijn God’ zegt Ruth, zij bekeert zich tot
de God van Israël. Ruth werkt in Betlehem voor Boaz, een verwante van Naomi.
Na een droom waarin Ruth als kind vertelt waarom zij met haar mee is gegaan, koppelt Naomi Ruth en Boaz. Dit liefdespaar, een Moabitische vrouw en een Israëliet vormt de stam van het huis van koning David. Een OERSPRONG in het blanke denken.

De musical wordt in het heden verteld. Ruth is hier een Surinaamse, die met haar Nederlandse schoonmoeder terugkeert naar Nederland om opnieuw te beginnen. Ze reizen per vliegtuig, Boaz heeft een expeditiebedrijf, en de dorsvloer, waar Ruth en Boaz elkaar de liefde ver-
klaren, wordt vertaald in een opslagloods.

2006 Daniel en Susanna
OPERA naar Daniëlverhalen uit de bijbel

Miriam Harten: "Ik nodig iedereen uit deze opera uit te voeren en vorm te geven. Mail mij! Wat ik voor mij heb gezien bij het schrijven overstijgt elke fantasie. Het kan prachtig worden."
E-mail: m.harten30@chello.nl

Het verhaal
Daniël, een jongen met uitzonderlijke gaven krijgt les van meester Aspenaz in de tuin van Susanna, koningin van Juda.
Susanna wordt door de onrechtvaardige rechters bespied als zij een bad neemt. Als zij weigert met hen gemeenschap te hebben, beschuldigen de rechters haar van overspel.
Dan neemt Nebukadnessar de macht over van Jojakim en Susanna en haar gevolg worden vastgezet in de kelder. Nebukadnessar droomt angstig over leeuwen die een beeld vormen. Daniël legt de droom uit. Toch belanden zij door verraad van de rechters in de leeuwenkuil.
De leeuwen proberen de kinderen te verleiden tot een zondig leven.
Dan komt er een engel uit de lucht! Met een sleutel (inzicht en heldere gedachten) komen de kinderen weer heel uit de kuil. Tijd voor een reddingsactie! “Ik maak me niet schuldig aan haar bloed!”

Uitvoering?
Daniel en Susanna is nog niet uitgevoerd. Het zal een ambitieus project worden. Nog niet eerder werden tango's, bijbelverhalen, klassieke muziek en humor op deze wijze samengevoegd.

Marius de Boer en G.F.Handel
De muziek is grotendeels genomen uit het oratorium ‘Susanna’ van G.F.Händel, aangevuld met tango’s van Marius de Boer. De leeuwen komen niet in het oratorium voor, en in deze opera zingen de leeuwen de tango’s. Behalve de ouverture zijn alle teksten in het Nederlands.
Er is gebruik gemaakt van de CD:
Georg Friedrich HÄNDEL - SUSANNA
Oratorio in 3 Parts HWV 66
uitgevoerd door Kölner Kammerchor
Collegium Cartusianum , o.l.v. Peter Neumann
Zie: Internet: www.mdg.de


Boek bestellen
Het luxe tekstboek met partituren is uitgegeven bij Harten Westervoort. Prijs: 20 euro excl. verzendkosten.Zie contact op deze site

2007 Tobit, het goud van de blinde
Deze musical naar het apocriefe bijbelboek Tobit vertelt het verhaal van de begrafenisondernemer Tobit en zijn zoon Tobias. Tobit wordt blind doordat hij vogelpoep in zijn ogen krijgt. Dan stuurt hij zijn zoon er op uit om het familiegoud op te halen. Vergezeld door aartsengel Raphael reist Tobias naar het verre Medie. Wat zal hij tegenkomen?

Dit verhaal, inspiratie voor veel werk van o.a. Rembrandt, werd nooit eerder verteld in deze vorm. De 19de eeuwse muziek van Brahms past wonderwel bij dit bijbelboek. Het verhaal is schitterend dramatisch opgebouwd. Miriam Harten heeft er een goedlopende en ongekend komische draai aan gegeven.